Merita sa ierti

Iartă, ca să fii sănătos

O mulţime de oameni poartă o povară uriaşă de resentimente, atitudine critică, lipsă de iertare, ură, gânduri de răzbunare, sentimente care le produc boli necruţătoare. Ei nu ştiu sau nu vor să ierte. Şi totuşi ” Îmi pare rău” şi ” Te iert” sunt două expresii fără de care nu putem trăi. În orice caz nu putem trăi sănătos. După expresia “Te iubesc” de ele au nevoie oamenii cel mai mult, pentru că toţi ne rănim sau ne jignim unii pe alţii. O facem pentru că suntem neatenţi sau insensibili, altădată egoişti sau stupizi şi nu de puţine ori toate acestea la un loc. Dar nu există speranţă pentru sănătatea noastră, pentru relaţiile cu cei din familie sau cu oamenii cu care avem de-a face, dacă nu oferim, nu cerem şi nu acceptăm iertarea. Cred ca este esenţial să hotărâm, să ne impunem, ca pe măsură ce înaintăm în vârstă să iertăm. Nu am vrea să devenim vârstnicii pretenţioşi şi mofturoşi cu care nimeni nu ar vrea să aibă de-a face. Putem să îmbătrânim cu graţie, având mereu o o atitudine de înţelegere şi iertare.

E adevărat că a ierta nu este uşor. A ierta costă şi doare, mai ales când cel ce a greşit nu merită, sau când ne este frică că nu va aprecia gestul sau îl va înţelege greşit. A ierta, este, pe lângă  un act de generozitate şi un act de curaj. Dar a trăi cu povara neiertării, a resentimentelor şi a gândurilor de răzbunare este şi mai greu. Neiertarea îmbolnăveşte şi înrobeşte pe cel care nu vrea să ierte. Multe boli, în special cele de inimă apar şi se accentueazăpe fondul stresului produs de neiertare.

Iertarea în schimb  îţi vindecă sufletul şi trupul în acelaşi timp. Ea înseamnă libertate şi eliberare pentru două persoane: a celui care ţi-a greşit de pedeapsa greşelii, şi a ta de povara neiertării. 

De aceea oferă iertarea imediat, ofer-o gratuit, ştiind că şi ţie ţi se iartă mereu. Ai putea spune: “Ceea ce ai făcut m-a rănit, dar te-am iertat. Nu îţi voi mai aminti de acest lucru şi în cât de curând timp va fi posibil, voi uita ce ai făcut.” Pentru că iertarea presupune şi uitare. Aceasta este adevărata iertare.

Imagine de kalhh de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.