Nu lăsa pensionarea să te surprindă nepregătit financiar

Pensionarea, poate fi sfertul de viaţă în care să te simţi liber şi relaxat,  cu timp suficient pentru  călătorii, activităţi şi hobby-uri dragi, timp petrecut alături de  nepoţi sau alături de prieteni. Dacă în perioada activă, când ai avut statutul de angajat,  nu ai avut timp pentru vacanţe şi călătorii acum va exista timp. Dar mai trebuie să existe si bani.  În condiţiile pensiilor din ţara noastră doar puţin oameni se pot baza pe pensia de stat, pentru ca perioada de pensionare să fie aşa cum şi-o doresc. Şi totuşi o planificare din timp a pensionarii te poate ajuta să găseşti soluţii pentru a face ca această etapă a vieţii să poată fi trăită cât mai confortabil.

În ţările occidentale există posibilitatea de a face economii în vederea pensionarii, economii pe care să le plasezi la diversi asiguratori, pentru a le consuma apoi pe perioada de pensionare. La noi în ţară nu există astfel de asigurări pentru pensie suplimentară. Iar pensiile suplimentare, gen Pilonul II şi III, nu ştim cât de stabile şi sigure sunt. La acestea se mai adaugă instabilitatea economică generală  şi inflaţia care iţi poate împuţina şi alte tipuri de economii.

Deocamdată, la noi în ţară, doar pensia de stat este garantată. Dar această  pensie pentru majoritatea pensionarilor este prea mică, pentru a se baza numai pe ea. Ce ar fi de făcut atunci? Cum am putea avea un venit suplimentar pentru perioada de pensionare şi cum l-am putea obţine?  Cred că în primul rând ar trebui să ne punem nişte întrebări, cum ar fi următoarele:

-Ce vreau să fac după ce mă pensionez?

-Cum vreau să trăiesc atunci?

-Cu ce doresc să îmi umplu timpul?

-Care aş vrea să fie standardul meu de viaţă în această perioadă?

 -Există căi de a câştiga bani suplimentară în perioada de pensionare?

Cheltuielile din perioada de pensionare, nu sunt cele pe care le susţin experţii sau consilierii financiari, ci sunt date de stilul de viaţă pe care vrei să îl trăieşti şi pe care numai tu îl ştii.

Ce am vrea să facem şi cum am vrea să fie standardul nostru de viaţă la etapa pensionarii,  reprezintă criteriile principale după care poţi să îţi faci un calcul eproximativ al bugetului de care ai avea nevoie,  pentru ca cea mai liberă perioadă a vieţii să fie fericită şi plină de sens.

 Perioada de pensionare este sfertul (pentru unii treimea) de viaţă care poate fi cea mai extraordinară perioadă a vieţii, dacă ne pregătim pentru ea şi dacă Dumnezeu ne dă sănătate şi ne fereşte de accidente şi alte necazuri. Ce poate fi mai frumos decât să faci ce doreşti cu timpul tău?

Dacă ai trecut de  amiaza vieţii, ai depăşit 50 ani şi nu te-ai gândit încă cum vei trăi în perioada de pensionare, trebuie foarte degrabă să te gândeşti, să faci planuri şi să iei măsuri pentru a avea o independenţă financiară, care să îţi de-a libertatea de a trăi aşa cum ai dori.

Iată câteva idei spre o libertate financiară în perioada de pensionar:

-Dezvoltă-ţi un hobby plăcut, sau o mică afacere pe care să o poţi continua după ce ieşi la pensie. Este de dorit ca ca activitatea extra serviciu să fie începută înainte de ieşirea la pensie şi continuată după aceea. Este mai greu să te apuci de o activitate nouă după ce ai ieşit deja la pensie.

-Măreşte-ţi economiile

Dacă nu ai economisit un mic procent din veniturile tale în anii mai tineri, acum în mod obligatoriu, este nevoie de  un procent mai mare,  un minim 20 % din venitul tău să îl pui de o parte în fiecare lună. Dacă mai ai 10 ani de muncă poţi face o economie semnificativă

-Într-o lume a consumerismului exagerat, cel mai rapid mod de a economisii  este aceea de a reduce cheltuielile inutile. Fără o disciplină în consum întotdeauna costurile vor depăşi veniturile. Vedem acest lucru la diverse vedete TV, vedete din lumea muzicală sau a sportului care după ce au câştigat enorm ajung la final în sărăcie. Şi problema nu este suma care se cheltuie şi faptul că se cheltuie pe lucruri greşite. Controlul asupra costurilor vă va oferi mai mulţi bani pentru a-i investi în creşterea veniturilor.

-Plasează-ţi economiile într-un teren, un apartament, o garsonieră. Poţi obţine bani suplimentari  din închirierea bunurilor imobiliare sau din grădinărit.

-Mută-te într-o casă mai mică

-Mută-te la ţară într-o casă cu grădină. Cultivă zarzavaturi, fă-ţi o livadă, fă apicultură. Acest gen de muncă are  beneficii atât finaciare cât şi asupra starii de sănătate. Este un fel de fitnees în natură

-Continuă să lucrezi part time.

 Lasă un comentariu mai jos  şi vino şi cu alte idei despre cum am putea să ne îmbunataţim situaţia finaciara la vârsta pensionarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.